Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Русинова: Най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента

За един месец безработицата се е увеличила с 0,3 пункта, каза зам.-министърът на труда и социална политика

Русинова: Най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След обявяването на извънредните мерки, безработицата у нас не е нараснала много. Темпът на нарастването й в първите седмици на кризата, за периода от 20 февруари до 20 март, е 0,3 пункта. Тоест няма голяма разлика сравнено с миналата година. Това каза по Нова телевизия зам.-министърът на труда и социална политика Зорница Русинова. Според нея най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента. 

В социалното министерство са наясно, че ще последва икономическа криза след здравната и социалната, така че са предприети мерки, увери Русинова. Сред тях са измененията в Кодекса на труда, които позволят дистанционната работа от вкъщи, посочи тя и благодари на всеки работодател, който е въвел такава временна мярка.

Заместник-министърът припомни и пакета от мерки, който предвижда извънредният закон - държавата да плаща 60% от заплатата на работника, за да не бъде уволнен. Облекчена е и  регистрацията в Бюрата по труда, като това може да става онлайн. 

Още по темата

Ще се търсят и резерви в европейските програми, така че ресурсът да бъде пренасочен към социални мерки, стана ясно от думите на Зорница Русинова.

Около 14 хил. души, работещи на първа линия срещу коронавируса, ще получат обещаните от правителството по 1000 лева допълнително към заплатата. Очаква се допълнителните средства да им бъдат преведени още този месец. Допълнителните възнаграждения няма да натоварят държавния бюджет, тъй като ще се използват пари от европейските фондове. По думите ѝ средствата не са предназначени само за медицински специалисти, а за всички, които участват активно в борбата със заразата.

Отпуснати са 20 млн. лева за социален патронаж в общините. В този бюджет е предвидено да се доставя храна на възрастните хора, както и да им се осигури посещение у дома от медицинско лице.

В периода 16-20 март (първата седмица от извънредното положение в България, бел. ред.) в бюрата по труда са се регистрирали 6894 безработни, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. Това показват предварителните данни на Агенцията по заетостта.

Социалният министър Деница Сачева вчера отчете, че се увеличава броят на хората, които се регистрират като безработни. Тя очаква голям ръст на безработицата вследствие на кризата с коронавируса и също посочи, че има готовност за подпомагане на бюджета за обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии